Супер Джъмп
Супер Джъмп
default

Как мислят победителите?

Как мислят победителите
11.08.2021

За да разберем как мислят победителите е важно да обърнем специално внимание на факта, че съвременният свят постепенно се превръща от свят на материалното в свят на идеите. Наполеон е казал: "Големите батальони винаги имат право." Обаче, отмина времето на силните и големите, настъпва времето на умните и мислещите! Защото успеха и богатството са резултат от работата на ума и мисълта.

Светът днес е дирижиран от новаторските, прогресивните идеи! Но не само от това, а и от тяхното осъществяване на практика! Не е достатъчна само идеята, особено важно е последствието – действията за нейното реализиране.

За де превърнем в победители, всичко започва с начина на мислене, който ражда идеите ни и определя поведението ни. Начин на мислене, който води до действия и решения, характерни за победител.

Ето как мислят победителите:

Бъдете активни! Проактивни! Победителите не се състезават, не губят време и енергия за конкуренция. Победителите винаги отиват там, където останалите ще бъдат утре! Защо трябва да се състезавате, ако сте първият, който излезе с нова идея? Това изобщо няма да ви се наложи… Но ще ви се наложи да реализирате идеята, ако искате да запазите първото си място. Много хора могат да генерират идеи. Разликата е какво правят. Какво прилагат. Какво осъществяват. Какво създават.

Мислете дивергентно! Победителите мислят нестандартно, изпреварващо, нетипично! Търсят новаторството в мислите и идеите си! Фокусират се върху прогресивност, а не обичайно продължение на нещо съществуващо и познато. Мисълта е материална. И съответно новаторската, различната мисъл предизвиква случването на нови, различни събития! Отличава мислещият и активен човек от инертния и унил човек! Прави го победител!

Тренирайте своя мозък! Победителите всеки ден тренират своя мозък! Дават си сметка, че тренирайки физическото си тяло, по пътя на успеха все едно стъпват само на един крак. Важна е тренировката и на мозъка, която много други пропускат. Но не и те! Това е втория крак, на който стъпват, за да постигнат уверена и стабилна походка на победители. Тренировката на ума е огромно преимущество и води неминуемо до развитие и просперитет на самата личност. Категорично дава силно конкурентно предимство и води до изпреварващи резултати. Както казва Айнщайн: "Невъзможно е да се реши даден проблем на нивото, на което той е възникнал." Ако го перефразираме: „Не можете да победите конкурентите, ако интелектуално сте на тяхното ниво!“

Бъдете маратонци, не спринтьори! Успехът е игра, която продължава цял живот. Няма бърз финиш, не е спринтова дисциплина. Необходима е маратонска дистанция, за да се натрупат и вложат в успеха повече умения, идеи и надграждания, за да се постигне цялостния потенциал в неговия дълбок мащаб.

Действайте различно от останалите! Ако действате като другите, няма начин да ги изпреварите. Всички правят това, гледат от другите и правят като другите. Така няма никакъв шанс да победите. Ако използвате същите инструменти и правите същото, което и конкурентите ви, вие сте като тях, като всички останали. И ще постигате колкото тях. Нищо повече. Ако действате като тях, просто приемате да бъдете като тях и доброволно се отказвате да водите! Не е престъпление, не е лошо да сте последовател! Но много трудно ще се превърнете в победител!

Вземайте решения! Успехът идва с вземането на решения. Ежедневно! Информацията около нас може да е достатъчна, заобиколени сме от нея в днешния свят, всеки има достъп до нея. Но само информацията не е достатъчна за напредък и успех. Вземането на решения, как да използваме информацията, ни придвижва напред, просто запознаването с информацията - не!

Не се страхувайте от провал! Повечето хора се страхуват от провал, защото той носи загуба, провокира болка. Обаче ако е достатъчно болезнен, той кара хората да се го подминават просто така, да се замислят къде е причината, каква е грешката. Анализирайки и осмисляйки това ставаме по-мъдри и по-силни. Победителите не се страхуват от провал, приемат го като част от пътя и една от неминуемите стъпките в процеса на развитие.

Живейте осъзнато! Победителите усвояват и развиват в  себе си умението да живеят осъзнато – като наблюдават и анализират себе си, познават смисъла на своите действия,  управляват развитието на процесите чрез своите способности и приемат за лична отговорност случващото се с тях самите. Не го оставят в ръцете на друг или на случайността! Отговарят за това сами и го правят напълно осъзнато!

Побеждавайте без борба! Победителите не губят енергия и време за борба с невежеството, страха, омразата, гнева, подлостта и всякакви други негативни, демотивиращи и разрушителни неща. Напротив, съсредоточават енергията и времето си върху развитието на положителни, вдъхновяващи и съзидателни неща - щастието, силата на духа, любовта, добротата, споделеността, уважението, креативността. И така постигат победите си – не с противоборство и поглед назад, а със знание и създаване за напред!


Статия: Вероника Недялкова