Супер Джъмп
Супер Джъмп
default

Какъв е смисълът на живота?

Какъв е смидъла
19.06.2021
КОЙ СЪМ АЗ? КЪДЕ ОТИВАМ И ЗАЩО?

Всеки един от нас поне веднъж в своя живот си е задавал въпроса: „Защо живея, какъв е смисълът на живота ми?“. Ако обаче не търсите отговорите на този въпрос, не четете по-нататък моята статия, нямате нужда от нея.

Ако мислено погледнем около нас, навсякъде ще видим безкрайността. Ако надникнем в непознатото бъдеще, също ще видим безкрайност. Човечеството все още не е открило категорични отговори на множество важни въпроси: Какво е време? Какво е интелект? Какво е смърт? Какво е пустота? И още хиляди въпроси от подобно естество ...

Живеем в свят на неопределеност, раждаме се и умираме в неизвестността около нас. Промените около и вътре в нас се случват толкова бързо, че вече дори не ги забелязваме.
Повечето хора се страхуват да признаят пред себе си, че отдавна са изгубили опората си - всичко се променя толкова, толкова бързо.

Как изобщо съществуваме в този луд свят? Как да разберем за какво живеем? Или може би не е нужно да разбираме?

Да живееш без смисъл в живота си, означава просто да съществуваш. Големият австрийски психолог и философ Виктор Франкъл е доказал, че 87% от алкохолиците и 98% от наркоманите са „се обърнали“ към тези зависимости само защото нямат смисъл в живота си.

Някои хора погрешно си мислят, че целта на живота им е да родят дете, да построят къща, да посадят дърво, да завършат добро образование...

Когато децата пораснат, те излитат от гнездото като птички и трябва да признаем, че смисълът на живота не може да отлети.

Когато строим къща, ние си даваме сметка, че хипотетично тя може да изгори или може да ни бъде отнета срещу дългове. И отново трябва да признаем, че смисълът на живота не може да изгори.

Дървета засаждат много хора, правят го дори и птиците, които ядат плодове и разпространяват семената им по целия свят. Да, самите дървета се възпроизвеждат и без нас в продължение на милиони години. Ако включим въображението си, можем да си представим колко добре са си били дърветата, преди човекът да вдигне брадва в ръцете си и да се научи да използва огън.

Някои хора наивно вярват, че работата им е смисъла на живота им. Но всички знаем, че могат да ни уволнят от работа и дори индустрията, в която работим, може просто да престане да съществува. Оказва се, че работата също не изчерпва смисъла на живота.
Огромен брой хора се измъчват и страдат, без да разбират простата истина, че смисълът на живота (без да засягаме религиозни постулати) е вътре в нас. Както казва Сократ: „Във всеки човек има слънце, просто му позволете да грее“.

Смисълът на живота е да бъдеш щастлив и щедро да споделяш щастието с близките си и с целия свят. Ние живеем на Земята, за да изпълним всяка минута от живота си с радост, любов и щастие, и никой друг не може да направи това, освен нас. Щом човек просто повярва, че е роден за щастие, както птицата е родена за полет, животът му ще се промени незабавно, защото нашите мисли са чертежи за нашето бъдеще.

Приемайки идеята да бъдем щастливи, ние програмирате бъдещето си, с помощта на положителните мисли, променяме съдбата си. Между хилядите пътища, които лежат пред нас, ние избираме пътя на щастието не само за себе си, но и за бъдещите поколения. Когато веднъж и завинаги изберем пътя на щастието, радостта, просперитета, богатството, успеха и късмета, ще дадем щастлив живот не само на себе си, но и на бъдещите поколения.

Нека си признаем още нещо: Днес се намираме там, където са ни довели мислите ни от вчера. Утре ще бъдем там, където днешните ни мисли ще ни отведат.

За да изберем да мислим по нов начин, не се нуждаем от контакти, начален капитал или други специални условия. Просто всяка сутрин с усмивка е необходимо да си припомняме: „Целта в живота ми е да бъда щастлив! Роден съм за щастие, както птицата за полет! ” И нашата съдба по удивителен начин ще последва вашите мисли.

Статия: Вероника Недялкова