Супер Джъмп
Супер Джъмп
default

Притча за крадеца и диаманта

Притча за крадеца и диаманта
21.05.2021
Веднъж крадец и богаташ се сблъскали на улицата, като крадецът решил да проследи заможния мъж. Богаташът си купил скъп диамант, след което тръгнал към влака, с който трябвало да пътува. Крадецът го проследил.

През цялото време оглеждал купето на богаташа с надеждата, че той ще излезе поне за минута, за да може да претърси купето и да открадне диаманта.
Не след дълго заможният човек наистина излязъл и се разминал с крадеца, който вървял точно към неговото купе.

Джебчията преобърнал всички вещи на богаташа, но не открил нищо ценно, а от огромния диамант нямало и следа. Той се отказал да търси и напуснал купето на богаташа.
На слизане от влака крадецът решил да разкрие намеренията си, защото не разбирал как богаташът е успял да скрие диаманта, така че никой да не го намери.
Той признал какво е направил, а заможният човек бръкнал в джоба му и от там извадил диаманта, който струвал цяло състояние.

- Забелязах, че ме следите и затова реших да го скрия там, където човек най-малко очаква да открие богатство – в себе си. Когато се разминавахме го пуснах в джоба ви, защото и вие като повечето хора търсите най-ценното винаги навън и никога в себе си, отговорил му богаташът.