Супер Джъмп
Супер Джъмп
default

Силата на думите

Силата на думите
18.10.2021
Малцина осъзнават, че думите, които говорят, оказват влияние върху живота им… Но в действителност те правят точно това. Силата на думите е толкова голяма, че засяга всички сфери на човешкия живот: здравето, взаимоотношенията с другите, материалното благополучие, душевното равновесие и т.н. Хората, които се стремят да постигнат успех в политиката, бизнеса, публичните дейности, както и тези, които се опитват да постигнат съвършенство в духовния си живот, са добре запознати с огромната сила на думите. Всяка произнесена дума, звук или фраза има не само енергия, но и могъща изцелителна сила.

Човек използва хиляди думи всеки ден. Но едва малка част от хората осъзнават, че чрез думите непрекъснато програмират себе си и другите. Необходимо е просто да се научим как да управляваме този процес, така че да е възможно да променим живота си към по-добро. В края на краищата силата на думата се крие в нашето подсъзнание и всеки може и има силата да използва тази магия в ежедневието.

Силата на думите се поделят поравно между човека, който ги изрича и човека, който ги чува. Думите могат да убиват, да съживяват, да възраждат, да творят, да обичат. Помислете вие как ги ползвате? За всяко нещо, което правим, мислим или ни се случва, ние имаме избор. Живота ни е непрекъсната поредица от избори, които ни изграждат, каляват или просто ни разрушават като личности и чувствителни човешки същества.

Думите ни са вибрационни, следователно и привличащи. Точката на привличане се променя благодарение на трансфомирането на нашите думи. Всяка наша дума и мисъл създава бъдещето ни. Ние сме такива, каквито сме благодарение на нашите мисли.
Споделяме с вас няколко примера за силата на словото, публикувани в книгата „Super Jump“:

***„…Неотдавна е проведен много важен, интересен научен експеримент. Непрекъснато вземали кръв от вената на наблюдаван човек и веднага правели експресен анализ. При това експериментаторът му прочитал различни думи. Когато тези думи били негативни – като болест, смърт, разорение, нищета, предателство, катастрофа, само след минута при наблюдавания човек напълно се сменял хормоналният фон, променяла се биохимията и се отделяли хормоните, които се отделят по време на болест, разорение, катастрофа, предателство и обида.
Но щом еспериментаторът започвал да чете други думи като щастие, любов, радост, приятелство, успех, победа, то след минута хормоналният фон отново се променял, отделяли се ендорфини, хормоните на щастието. Обърнете внимание, скъпи читатели, човекът седял на едно място, нищо не правел, не разговарял, той просто слушал думите и това било достатъчно да промени напълно биохимията, хормоналния фон на наблюдавания човек….“


***„…Преди 500 години в Италия провеждат жесток експеримент. Монасите йезуити дълго спорили кой е истинският език на Бога: латинският или гръцкият. В един момент те решават да направят експеримент: да вземат новородени деца, да ги хранят, да се грижат за тях, но да не разговарят с тях. По логиката на монасите трябвало да стане така: щом децата пораснат, ще започнат да говорят на истинския език на Бога. Последствията от този експеримент са ужасни – децата действително порастват, но се превръщат не във хора, а в същества, у които е потиснат дори половият инстинкт. И ако погледнем  на себе си, на своя живот, на своето развитие отгоре, то е съвсем очевидно, че чрез словото ние опознаваме околния свят, себе си и хората, чрез думите получаваме знания, чрез думите предаваме своите идеи, чувства, мисли…“

***„…Много интересно откритие са направили преди около 20 години учените в италианския град Парма. Аз наричам този град вкусен. Именно там се произвежда твърдото сирене пармезан и божествената пармска шунка. В този град работи научна лаборатория, която изучава работата на мозъка на маймуните по време на работа на китката. На всяка маймуна в зоната на мозъка, която отговаря за хватателните движения, вкарват тънък сребърен проводник. Тази процедура е абсолютно безвредна и хуманна. После свалят от този проводник слабите токови импулси, усилват ги в компютъра и получават нагледна картина за реакцията на работата на мозъка по време на хватателните движения на ръката на маймуната. През обедната почивка ученият, наблюдавайки маймунката, която седяла неподвижно и с любопитство го гледала, взел от масата бутилка с вода. Компютърът показал реакция на мозъка на маймуната, сякаш самата тя е взела нещо. Но ученият добре видял, че ръцете на маймуната били неподвижни. Тогава той отново поставил бутилката с вода на масата, почакал известно време и вече целенасочено наблюдавайки ръцете на маймуната, отново взел бутилката с вода. И компютърът отново показал сигнал, все едно че самата маймуна я е взела, но този път ученият бил абсолютно сигурен, че тя нищо не е вземала.
Този случай стартира няколко серии научни експерименти, които абсолютно точно доказват съществуването на огледални неврони. И внимание, един много важен факт – вашият мозък работи практически еднакво, ако самите вие удряте топката и ако видите, че някой удря топката, и ако четете, че някой е ударил топката. Този експеримент още веднъж доказва великата сила на словото. Не напразно най-великата книга на Земята започва с фразата „В началото беше словото.”…“

Магията на думите може да твори чудеса и напълно в наши ръце е да използваме тази тяхна сила в името на доброто и благополучието – нашето и на другите. Промяната на използваните от нас думи променя нас самите и живота ни.

Притча: Силата на думите

Един сляп мъж седял на стъпалата пред една сграда с метална кутия пред себе си и табела, на която пишело: „Моля помогнете! Аз съм сляп.” В кутията имало само няколко монети...
По улицата минала жена, извадила няколко монети от джоба си и ги пуснала в кутията. След това взела табелата, завъртяла я наобратно, написала няколко думи и продължила по пътя си. Много скоро кутията започнала да се пълни с монети. Все повече хора започнали да оставят пари на слепия мъж.
Вечерта жената, която сменила табелата, се върнала, за да види как вървят нещата. Мъжът я разпознал по стъпките и я попитал:
- Нали Вие сте жената, която тази сутрин смени моята табела? Какво написахте? 
- Написах това, което и Вие бяхте написали, но с различни думи. - отвърнала жената.
Надписът на табелата гласял: 
„Днес е прекрасен ден, но аз не мога да го видя.”


Статия: Вероника Недялкова