Супер Джъмп
Супер Джъмп
default

Силата на усмивката

Снимка
04.03.2022
Силата на усмивката е непосредствена и универсална. Само с една усмивка можем да излъчим чар и топлина, дори към непознати за нас хора. Нашите усмивки не само предават щастие, радост и удоволствие, но и предизвикват одобрение и разбиране. Представете си известни личности като Джулия Робъртс или Джордж Клуни например, ако не се усмихваха. Дали биха завладявали със своето излъчване?

Чарлз Дарвин е първият учен, който проучва въздействието на усмивката сред различните култури. Усмивката е универсален невербален жест, дори сред хората, които са незрящи. Забележително е, че започваме да се усмихваме още през първите 5 седмици от живота си. Всъщност бебетата бързо научават, че чрез плача си постигат привличане на вниманието, но усмивката им заздравява връзката между тях и техните родители. Като възрастни ние можем да привлечем вниманието на околните по различни начини, но проучванията показват, че усмивката е толкова мощно средство, че се нарежда на второ място сред начините на физическо привличане (след очите).

Уверената и истинска усмивка може да бъде „супер сила“ в света на запознанствата. Използвана ефективно, тя привлича и запазва вниманието на хората и увеличава възможността за бъдеща връзка. Как е възможно? Всъщност е много просто. Хората подсъзнателно се мотивират от две неща: 1) избягване на болка и 2) стремеж към удоволствие. Усмивката показва липса на болка и едновременно с това наличие на удоволствие. Освен това, тя намалява стреса и безпокойствието.

Когато видим, че някой срещу нас се усмихва, ние рефлективно също се усмихваме. Това създава подсъзнателен ефект на позитивизъм. Когато се усмихваме, ние сигнализираме, че преживяваме нещо приятно. Усмивката създава обратна връзка с мозъка ни, която предизвиква чувство на удовлетворение – точно както след като сме тренирали – и намалява стреса. 

Усмивките са толкова заразителни, че ние сме привлечени към онези, които се усмихват. Освен това, учените са установили, че хората, които се усмихват по-често, живеят средно 7 години по-дълго, имат по-щастливи отношения с околните и браковете им са по-успешни.

Има хора, които не харесват усмивката си, поради една или друга причина. Но това не е проблем, тъй като според учените, всяка усмивка е позитивна, независимо дали самите ние смятаме, че е „перфектна“ или не. Така че продължавайте да споделяте вашите красиви, истински и чаровни усмивки и вие самите ще се чувствате много по-добре!

Има нещо успокояващо в това да разбереш, че науката потвърждава нещо, в което искрено вярваш и усещаш ефекта му с цялото си същество. Всички ние интуитивно познаваме силата на усмивката. Усмивката ни прави по-красиви, по-щастливи и по-здрави.

Оказва се, че това не е само усещане, а усмивката като физическо действие повлиява здравето ни и благоприятства правилното функциониране на всички органи и системи.

Усмивката намалява стреса
Ако постоянният, ежедневен стрес е наш неизменен спътник, болестите ще продължават да ни преследват.
За щастие има съвсем лесен, безплатен и супер ефикасен лек, с който да прекъснем цикъла на стреса. Усмивката доказано увеличава притока на ендорфини към мозъка. Тези биохимични вещества, които ни карат да се чувстваме добре и спокойни са ключът към здравето и щастието.

Усмивката подобрява имунитета
Съвсем естествено, с понижаването на стреса идва подобряване на имунният отговор на организма. Дори в научните среди се разглежда феномена на смеха, при който раково болни пациенти имат по-дълъг живот и по-добре понасят химио- и лъчетерапията, когато ежедневно имат стимул да се усмихват, радват и смеят.

А може ли да постигнем същият ефект, ако усмивката ни е “изкуствена”?
Категорично да! Ако искаме да променим лошото си настроение и да прогоним депресивните мисли (и да подобрим здравето си) можем просто да се усмихваме, дори да е на сила. Мускулите на лицето, които участват в усмивката могат да активират участъци в мозъка, които автоматично да ни накарат да се почувстваме по-щастливи (и по-здрави).

А не е ли глупаво/лошо/неестествено да се преструвам, че съм щастлив/а когато не съм?
Ако попаднете в омагьосаният кръг на рутината, негативните емоции и самосъжалението, тук е мястото да се изправите гордо пред огледалото и да залепите една фалшива усмивка на лицето си 30 секунди или повече, ако ви е приятно. В почти всички случаи фалшивата усмивка прераства в истинска и в последствие ще се почувствате по-добре, по-щастливи и по-здрави. Гарантирано настроението ви ще се повиши, а с това ще допринесете за повече щастие в своя живот и в живота на близките си хора.

Експеримент
Направете този експеримент още сега: дайте оценка за това как се чувствате в момента от 1 до 10. Усмихнете се за 30 секунди, като не прекъсвате това действие, независимо какво се случва около вас. Оценете усещането си отново. Има ли промяна? :)

Статия:
Вероника Недялкова