Супер Джъмп
Супер Джъмп
default

В кой бизнес има място за приятелство?

Снимка
14.05.2022
„Приятелството, основано на бизнеса, е по-добро от бизнеса, основаван на приятелство.“
Джон Рокфеллер

Искам да споделя с вас своя опит, разбиране и осъзнаване на такава важна категория в живота като приятелството и мястото й в бизнес отношенията. В своя разказ ще се позовавам само на моя житейски опит.

Първият истински урок по „приятелство“ получих при първото си разорение. Когато аз, обикновен човек от малко село, от бедно работещо семейство, постигнах богатство и слава, както тогава ми се струваше, около мен имаше много добри „приятели“. Поне сто души се събираха за всеки мой рожден ден: предприемачи, бизнесмени, служители. И всички, като вдигаха чашите си, изричаха много „искрени“ захаросани тостове: Ти, мой приятелю... дрън-дрън -рън, ти, брат ми... дрън-дрън-дрън ... Сами знаете как се случва това.

Но когато фалирах, паднах от пиедестала на славата в черната дупка на бедността, клеветата и срама, изведнъж се събудих сам във вакуум, в празнота. Телефонът ми изведнъж замлъкна, приятелите и братята изчезнаха някъде. Ето кога и къде наистина научих цената на тези приятелства. Както казва Наполеон: „Когато се изкачвате нагоре, никой няма да ви подаде ръка, но когато полетите надолу, всички ще смятат за свой дълг да ви бутат на там“.

Честно казано, болката от разрухата, загубата на пари и несправедливостта на съдбата е сто пъти по-малка от болката от предателството, неблагодарността и клеветата. Всяко „морално джудже“ винаги се смята за стоящо по-високо от победения герой. На подсъзнателно ниво, на нивото на животинския инстинкт, малките, посредствени хора винаги мразят талантите.

Спомнете си колко обвинения и клевети са написани срещу велики личности в историята на човечеството. Сивата посредственост винаги е била и ще бъде таен враг на таланта, гениалността и щедростта. Е, Бог да е с тях. Няма да ги съдим. Не ми харесва да губя ценно време за това. 

След като получих този важен урок в живота си (наричам урок онова, което другите хора обикновено наричат провал, грешка, удар на съдбата и т.н.), започнах внимателно да разглеждам човешките отношения. Няма да разглеждаме училищното, детското приятелство. О, колко отдавна беше ...

Нека изследваме заедно едно толкова важно явление като приятелството при порасналите хора. Включете мозъка си и да тръгваме!

Помислете за такива бизнес и социални структури като банки, корпорации, министерства, научни институции. Всички те са много сходни по структура помежду си. Да вземем за пример една малка фирма, но съм сигурен, че същите процеси се случват във всяка голяма организация. Нека си представим един много обещаващ, талантлив ръководител на отдел, който очевидно е по-можещ от президента на компанията. Ние изучаваме как обичайно президентът се държи в тази ситуация. Широко разпространен модел на поведение е че той няма да е доволен от такъв конкурент. Само на шега или в хумористична история той може искрено да се зарадва, да покани младия талант в кабинета си и да му каже: „Ето, скъпи приятелю, ключовете от офиса, от сейфа, с удоволствие и доброволно ти отстъпвам стола си. Днес моят шофьор ще те отведе вкъщи с персонален автомобил, а заплатата ти от днес ще бъде 5 пъти повече. Лобирах много дълго време за това, застъпих се пред акционерите. Слава Богу, че чуха молбата ми. От днес ще поведете нашия екип към нови височини и, повярвайте ми, с радост ще приема това. Защото сте по-талантлив от мен, по-трудолюбив и благороден “. Ха-ха-ха ...

Съгласете се, това вече предизвиква смях. Реалността в живота е по-примитивна и по-строга. Виждайки конкурент, макар и все още далеч, политически, бизнес, научен, абсолютно всеки лидер във всяка страна, във всяка корпорация, ще започне да „стреля“ по конкурента си предварително. Но веднага след като дойде следващият празник и целият "приятелски" екип се събере заедно, хората като празни говорещи глави, отново и отново ще говорят за приятелство, преданост, братство, уважение и благодарност. И ако смятате, че всички тези хора са измамници, негодници, нищожества - грешите.

Колкото и парадоксално да изглежда, системата, средата, „матрицата“ прави хората такива. И въпреки това твърдя, че хората, влизайки в здравословна, умна среда, показват най-добрите си качества - уважение, благодарност, преданост, доброта.

Някои от вас сега ще се изсмеят гръмко и ще кажат: „Знам, знам, като на Нюрнбергския процес!“. Много от вас знаят, как след разгрома на нацистка Германия в град Нюрнберг за палачите, военните престъпници, имаше съд, който влезе в историята като Нюрнбергския процес. И там, всички престъпници единодушно твърдяха: "Следвах заповедта на Хитлер!" С право можете да си помислите: „Кой иска да бъде обесен? Ясно е, че това е извинение! " И ... ще сбъркате.

Ще ви разкажа за един интересен научен експеримент. Учени решили да тестват ролята на лидера и ролята на околната среда в живота. За да направят това, те измислили необичаен експеримент. Създали такава стая за изтезания, в средата на която имало стол, към който се приближавали дебели, плашещи електрически проводници. В група доброволци се провела томбола на случаен принцип, кой щял да седне на стола и кой ще контролира реостата, за да увеличи силата на токовия удар. В стола, разбира се, винаги се оказвал актьор. А при пулта за напрежение – един от участниците в експеримента. Ръководителят на експеримента седял до него и му поставял проста задача: „Ето списък с въпроси. Задавайте ги на човека на стола, ако той не отговори, засилете електрическия разряд. Причинете му болка“.

Само 21% от участниците след началото на експеримента станали и решително си тръгнали. 79% от участниците изпълнили командите на ръководителя, който ги убедил в следното: "Добавете повече напрежение - това ще бъде от полза." В същото време актьорът извиквал, гърчил се от болка (преструвал се), а участниците в експеримента увеличавали силата на токовия удар все повече и повече. Понякога тази мощност достигала 450 волта. За сравнение – в електрическите контакти напрежението е 220 волта!

Моля, обърнете внимание: ако обикновен научен ръководител е успял да убеди хората да извършат такива ужасни дела - тогава какво ще кажете за Хитлер, Наполеон, министерства и корпорации?  И е разбираемо защо такива хора на обичат да се разпространяват резултатите от този експеримент.

За да бъда още по убедителен в огромното значение на средата, ценностната система и лидерството, ще дам още един пример. Любимият ми гений на педагогиката Антон Макаренко в гладно, ужасно, революционно време, когато човешкият живот не струваше нищо и 4,5 милиона деца се озоваха на улицата в нашата страна, по същество непълнолетни престъпници, събра около себе си 3 хиляди непълнолетни крадци, просяци, убийци и им подари нов, щастлив живот. Никой от неговите ученици не се върна обратно в престъпния свят и до края на живота на този велик педагог 86 негови ученици бяха наградени с правителствени награди. Във време, когато обществото считаше децата на улицата и непълнолетните престъпници за дефектни деца, Макаренко вярваше, че няма дефектни деца, има дефектни възрастни и дефектно отношение към децата.

Защо дадох тези два реални примера? Според мен те ясно показват, че нашият живот, нашата радост, извисяване, приятелство се определят от околната среда, законите на околната среда или правилата на играта. Всяка голяма търговска, политическа, научна организация е обречена да отхвърля принципите на приятелство. Попитайте който и да е бивш министър, президент или изпълнителен директор. В тези организации процъфтява фалшивото „приятелство“. В света стотици милиони хора, работници, служители са обречени да живеят в лъжи, в пустота и самота. Вече обаче съществува друга възможност - да се издигнете над тази остаряла система и да вземете като свой инструмент ефективна, прогресивна, морално и финансово печеливша система за обединяване на хората.

Силата на тази "нова" система е била демонстрирана още по времето на Чингис Хан. Неграмотен монгол, обединил същите такива неграмотни деца около себе си, и след 23 години те завладели целия свят. Същността на тази система може да се изрази с една дума „СПРАВЕДЛИВОСТ“.

Чингис хан - първият от командирите и владетелите на света споделял честно със своите другари завоеванията от победите. След като той казал: „Давам една трета от плячката на войниците, една трета на командирите, а останалата третата част е за мен“, неговата малка армия се превърнала в огромна сила и те завладели целия свят.

Нашата задача е да направим света по-добър благодарение на знанията. Нашият екип има уникална система за развитие на личността, която няма аналози в света, системата Интелектуални тренировки на Super Jump за развитие на човешките свръхспособности. С любов наричам нашето ноу-хау интелектуално карате. И защо? На този въпрос ще отговорим заедно.

Кажете ми, моля ви, може ли малък, невисок по природа човек да успее да победи великан, здрав, огромен човек, роден такъв по природа? Отговорът е да! Ако редовно тренира бойни изкуства. Така е и в живота: може ли един обикновен човек от обикновено семейство без начален капитал да победи олигарх? Разбира се, може, ако всеки ден той развива своя интелект, своя дух, своя гений и свръхспособности.

Каква е нашата система за постигане на здраве, богатство и успех? Това е здраве без хапчета. Това е нов щастлив и радостен живот. Мога да напиша цяла книга за предимствата на Интелектуалните тренировки на Super Jump. Но днес говорим за приятелство. Така че, когато приятелите са обединени от свръх идея, от възможност за бързо постигане на финансова свобода, и когато постигането на личното богатството директно зависи от това колко добронамерено и умно помагаш на партньора си също да постигне богатство - това е бизнес средата, в която има място за приятелство.

Ние сме сред най-щастливите хора на света. Първо, ние променяме света или по-скоро го правим по-добър чрез знанието. Второ, използваме голямата сила на истинското приятелство в наша полза, в полза на приятелите си, в полза на човечеството и в полза на партньорството в бизнеса. Както казва Ушински: „Екипът е голяма сила“.

С любов и уважение,
Ваш Владимир Довган
Основател на Международната асоциация на Интелект-тренерите Super Jump


P.S. Можете да считате всички хора за негодници и злодеи, за ваши врагове. Можете да считате всички хора за добри, благородни и щедри, за ваши приятели. И в двата случая ще бъдете прави. Имате избора какво да направите и как да гледате на света!