Супер Джъмп
Супер Джъмп
default

Значението и силата на навиците в живота ни – част 1

Навици
01.12.2021
Каква ЧАСТ ОТ НАШИЯ ЖИВОТ са навиците?

Всички ние и нашия живот сме изтъкани от огромен брой привички, които следваме всеки ден, всеки час и всяка минута. Изследвания показват, че над 60% от ежедневните ни дейности са всъщност навици. Казано с други думи, през повече от половината от времето си, ние действаме на автопилот. Тези навици на практика са действия, които водят до определени резултати в нашия живот. И какво означава това - ние можем да контролираме 60% от резултатите, които получаваме в живота си, като контролираме навиците си. Реално в нашите ръце е възможността да променим 60% от живота си чрез своите навици. Това не е ли наистина вдъхновяващо?!? И не е ли нещо, върху което се заслужава да насочим своето внимание и по което да работим целенасочено?!?

Това, което наричаме своя съдба всъщност е системата от навици, която  сме си изградили и ежедневно следваме. Следователно единствения начин да променим съдбата си е като променим навиците си.

Навиците са като шаблон, като модел, като реакция, която използваме в дадена ситуация и при определени условия, но често изобщо не осъзнаваме защо ползваме точно този модел на поведение, защо мислим и вземаме решения точно по този начин или защо реагираме точно така, както го правим.

Почти всяка наша мисъл, действие или реакция се основава на някакъв наш вече изграден навик. Навик е да си оправяме леглото сутрин или да оставим друг да го направи. Навик е да се храним бързо или да го правим спокойно и да се наслаждаваме на храната. Навик е да поддържаме ред във вещите си или да ги държим разхвърляни. Навик е да спортуваме или да не отделяме време и усилия за това. Навик е да говорим бързо или да поддържаме умерено темпо. Навик е да пием кафе всяка сутрин или да нямаме нужда от такова. Навик е да ядем качествена храна или да не се съобразяваме какво приемаме. Навик е да четем в свободното си време или да го запълваме с гледане на телевизия. Навик е да изслушваме, когато комуникираме или постоянно да прекъсваме събеседника си. Навик е да мислим критично или винаги да се съгласяваме. Навик е да закъсняваме или да се грижим да бъдем навреме. Навик е да гледаме положително и оптимистично на случващото се или да бъдем негативни и тревожни. Навик е да бъдем идейни или да си мислим, че нямаме никаква креативност в себе си. Навик е да бъдем самоуверени или да бъдем стеснителни. Навик е шофирането и карането на велосипед. Навик е сгъваме дрехите си в гардероба по определен начин. Навик е да пишем красиво и четливо. Навик е начина, по който държим химикал в ръката си. Навик е заключването на дома ни. Навик е спортуването. И още много наши действия са навик…

Повечето от навиците ни са нещо, което много рядко поставяме под въпрос и дори не забелязваме. Приемаме ги като даденост, без да се замисляме какво всъщност и как го изпълняваме. Или ако им обърнем внимание, по-скоро ги отдаваме на своя характер, ситуацията, в която се намираме или времето, в което живеем. А понякога сме наясно за силите, които ни движат, но сме прекалено заети или увлечени в инерцията окол нас, за да им обърнем целенасочено внимание, за да ги изследваме, разберем и оптимизираме. Истината е, че нашите навици са нещо като дишането – действие, което правим непрекъснато и  което е изключително важно за нашия живот, но не обръщаме внимание, че го правим и че зависи изцяло от нас.

Спрете да дишате и ще разберете значимостта на навиците в живота ни!

Полезните навици могат да ни спестят време, да ни спечелят пари, да ни направят успешни и определено могат да ни накарат да се чувстваме по-добре, да постигаме повече и точно онова, което искаме. От друга страна изградените лоши навици могат изключително много да ни навредят. Те обикновено ни карат да сме хаотични, непоследователни, пасивни, негативни и неангажирани, инертни. Щом даден навик е опасен за сегашното или бъдещото ни добруване, е необходимо да го неутрализираме и да го заменим с такъв, който ще добави полезност към нашия живот. Такъв, който ще доведе до желания от нас резултат.

Какво ПОЛУВАМЕ при изграждане на ПОЛЕЗНИ НАВИЦИ?

Получаваме едни от най-важните и движещи ресурси в развитието ни като личности! Повече енергия. Повече осъзнатост. Повече ефективност. Повече използваемо време. Повече фокусираност. Повече инициативност. Повече вдъхновение.

Следвайки погрешни навици, човек често още със събуждането си сутрин се чувства изморен, апатичен, без ентусиазъм за каквото и да е през новия ден. Изграждането на добри навици е насочено именно към пестене на енергия и съм създаване на нова такава в самите нас, поддържане на баланса с разходване ни получаване на енергия от действията ни. Така че да имаме дастатъчно от нея, за да се чувстваме пълноценно – физическа, ментална и духовна. Как? Като ни помагат да влезем в състоянието на създатели на живота си, а не просто на негови консуматори. Защото само когато имаме необходимата енергия, тогава можем постигнем това, което искаме в живота си.

Навиците ни помагат да автоматизираме ежедневните си тривиални решения /в колко часа да стана, какво да облека, какво за закуся, по кой път да мина, с какво да се придвижа, в кой магазин да напазарувам и др./. По този начин ни спестяват енергия, време, правят ни по-ефективни, тъй като ни позволяват да отделим ресурси, които след това да можем да използваме за по-съдържателни и важни решения, които да добавят стойност в живота ни. Колкото повече и по-добри навици изградим, толкова по-енергийно и ресурсно ефективни сме, толкова по-осъзнато действаме и следователно толкова по-добри, ефективни и иновативни решения може да взимаме.

Значим ефект от изграждането на полезни навици е подобряване на визията ни занапред и способността да търсим и постигаме самоусъвършенстване. Ако човек види и усети хубавата страна на живота (добрите навици), след това много трудно толерира лошата страна (лошите навици). Изграждането на успешни навици издига човек на едно ново ниво, от където ясно може да направи сравнение между това как се е чувствал преди и как се чувства сега. А само когато усетим разликата между тези две състояния, ние добиваме визия за това колко по-добър може да бъде животът ни и си създаваме стабилна мотивация да работим за по-доброто си бъдеще. В противен случай стоим в сегашното си положение, може би усещаме, че нещо не е наред, може би – не, но мислим, че това е задоволително и ни устойва. А дори и да искаме промяна – не знаем накъде и към какво да се запътим. Изграждането на добра система от навици освобождава време и място да се родят нови и важни неща в живота ни и ни помага ясно да видим къде искаме да стигнем занапред.

Изграждането на навици е процес, който може да бъде анализиран, ревизиран и обогатяван непрекъснато. В основата му стоят яснотата и фокуса на нашите намерения, постигането изисква постоянство и отдаденост на търсения резултат, смисъла му е добавяне на качество и стойност в живота на всеки от нас. Желанието ни да се движим напред в желаната от нас посока е главния мотиватор в промяната и/или премахването на вредни навици и изграждането на полезни на тяхно място. И това е изцяло в наши ръце, за нас самите и чрез нас самите!

„Първо ние изграждаме навиците си, а след това навиците ни изграждат нас.“
Джон Драйдън, английски поет

„Мотивацията е това, което те кара да започнеш. Навикът е това, което ти помага да продължаваш.“
Джим Куин, олимпийски атлет


Статия: Вероника Недялкова